Selecteer een pagina

Kinderboekenweek

Vroeger was ik al fan van kinderboeken. Was je me kwijt dan zat ik vast op mijn kamer te lezen. Of ik hing in de hangmat in de tuin. En nog steeds vind ik boeken fantastisch! Daarom word ik elk jaar ook weer gelukkig van de Kinderboekenweek. Een week vol met leuke activiteiten, tentoonstellingen en inspiratie voor nieuwe kinderboeken.

Dit jaar deed het thema mij extra glimlachen. Opa`s en Oma`s. Direct ben ik naar de kast gelopen om even te kijken naar een foto die er in stond. Natuurlijk heb ik vier opa`s en oma`s, maar graag wil ik deze foto even laten zien. Een foto gemaakt in de Efteling, in de gondels, met een stralende Opa. En een kleine ik op zes-jarige leeftijd. We gingen namelijk vaak naar de Efteling met hen. Niet alleen omdat het super gezellig was, maar ook omdat zij zich niet te oud voelde voor een dagje sprookjesbos, de bootjes of andere attracties. Uiteraard moesten we hier wel grenzen in stellen. Zo wilde mijn oma op haar 80-jarige leeftijd perse in ‘Het Schip’ en was ze erg verongelijkt toen dát niet mocht…
Maar terug naar de foto: mijn opa en het thema ‘voor altijd jong’ komt op deze foto mooi tot uiting!
Wist je dat de Kinderboekenweek al 62 jaar bestaat?
De Boekenweek bestaat al heel lang. Ik was wel nieuwsgierig naar hoe lang dan precies. Dus ik heb het opgezocht! Een groep uitgevers en boekverkopers stichtte al in 1930 de Commissie voor de Propaganda van het Nederlandse Boek op. Het doel was nieuwe boeken promoten. Dit moest er natuurlijk ook voor kinderen komen dachten ze. Een verkiezing in 1954 zorgde voor het eerste Kinderboek van het Jaar en een jaar later werd de verkiezing omgebouwd tot de allereerste editie van de Kinderboekenweek.

Kinderboekenweek geschenk.
Het leuke van de Kinderboekenweek vind ik altijd het geschenk. Een klein boekje, in de sfeer van het thema. Soms van een bekende schrijver waar je dan verlangend naar uit kijkt. Maar soms ook van onbekende schrijver die je dan weer leert kennen. Ik vind ze leuk in ieder geval.
Hoewel dus de Kinderboekenweek al in 1954 is begonnen, is het geschenk pas veel later bedacht. In het begin kreeg je namelijk een cadeautje. Nou ben ik heel erg bang voor clowns, dus met het eerste cadeautje van de kinderboekenweek zou jij mij niet gelukkig gemaakt hebben. Een poster van een clown die aan het lezen was. Juist…
Gelukkig bedachten ze in 1962 dat het leuk was een boek erbij te doen. Hans Dijkhuis met zijn Keesje Kruimel had als eerste deze eer. Ik ken hem niet! Jullie?

Leuke tips!
Activiteiten in Nijmegen
– In de Bibliotheek De Mariënburg, Beek, Millingen, Leuth, Ooij, Kekerdom, Heteren (op 6 oktober), Zetten, Bemmel, Gendt, Hatert, De Muntweg, Zwanenveld, Beuningen, Overasselt, Malden en Ewijk verzorgen voorleesouderen van 14:00 tot 14:30 uur een feestelijke opening van de Kinderboekenweek 2016.
– In Nijmegen opent op 5 oktober een prachtige tentoonstelling met originele tekeningen uit Tangramkat van Martijn van der Linden (en Maranke Rinck). Nou vind ik de tentoonstellingen bij de kinderboekenwinkel vaak de moeite waard om te kijken, dus ik ben benieuwd!
– Leuke voorstellingen van ‘Kaatje Piraatje’ in Zwanenveld, ‘Sterke verhalen’ gespeeld door goochelaar Jan in Oosterhout en het toneelstuk, gebaseerd op het boek ‘Spannende en wonderlijke avonturen van de 100-jarige die uit het raam klom en verdween’ in Oosterhout.
– Zondag 9 oktober organiseert de Lindenberg een leuke dag. Knutselen, typen op typemachines, stiftdichten of bekijken hoe jij er uitziet als je oud bent. Er wordt ook nog voorgelezen door opa’s en oma’s.
– Grappig weetje? De Lindenberg heeft dit jaar een activiteit van helemaal nu. Jong en oud wordt perfect gecombineerd! Je kunt de wereld van een ouder iemand, zoals je opa of oma, namelijk bekijken door een Virtual Reality bril. Ik moest er wel even om grinniken.